Zaterdag 4 augustus
Aangezien Thanos is verslagen is het tijd voor een feestje. Het feestteam komt langs en stuurt de bakken op pad om een act voor te bereiden. Op de eerste locatie moeten ze een lied uitzoeken dat ze willen gaan zingen en kunnen dat ook oefenen. Dan gaan ze naar het eiland in de Fluessen, waar ze een masker maken. Vervolgens kunnen ze op de Hoop wentelteefjes bakken en als laatste nog een keer naar de eerste post om te oefenen en er een echte act van te maken. Na het avondeten maken we van het ruim een feestelijke zaal met podium en neemt de band plaats. Met stampende muziek komt het Feestteam de avond openen en zij zullen ook de jury zijn. Dan zet de band de eerste liederen voor de singsong in en tussendoor worden de acts gedaan. De Jagers zingen “Down on the Corner”, de Stormvogels “No Mercy”, de Aalscholvers “Een nederlandse americaan” en de Sternen “What shall we do with the drunken sailor”. Zij winnen de avond dankzij de meest complete act.
Zondag 5 augustus
We krijgen bezoek: de ouders van de verkenners komen langs in het kamp. Om half 11 pikken we ze op in het centrum van Koudum. In de vletten varen we ze naar de Hoop, waar de koffie klaarstaat. Het lekkers voor erbij hebben de ouders meegenomen en iedereen smult ervan! Dan hijsen we de zeilen en kunnen de jongens met hun familie het water op. Er staat een aangenaam windje en met het zonnetje erbij is het goed uit te houden. Op de kant bereiden de koks met hulp van wat ouders de lunch voor. De ouders worden bijgepraat, zoeken de spullen van hun zoon uit en vullen hun voorraden aan voor de laatste kampweek. Na de lunch hebben we de roeiwedstrijden, waarbij teams met verschillende combinaties van zoals ouders en zonen, bootsmannen en vrouwen mee doen. Het niveau was erg hoog vandaag met een spannende finale als besluit. Dan is het al weer tijd om de ouders weg te brengen.
Na het eten spelen we honkbal op het veld een stukje verderop. Opeens komen er met luid geschreeuw Neptunes en zijn trawant door de sloot het veld op. Hij had een paar landrotten geroken en voordat we weer naar Rotterdam vertrokken moet die geur verdwenen zijn. Daarom smeert hij ze nog in met vruchtbare waterbodem en mogen de dopelingen via de duikplank vanaf de Hoop springen. Ook schipper Pim wordt gedoopt, want dit is zijn eerste kamp als schipper. Na afloop mag iedereen nog even zwemmen voor we gaan slapen.
Maandag 6 augustus
Er staat een stevige wind uit het zuidwesten, wat ideaal is voor onze toch van vandaag, over de Fluessen en het Heegermeer naar Woudsend. Daar kunnen we douchen en passagieren. Via het Slotermeer en door het dorp Sloten varen we naar de Grote Brekken. Daar komt de Hoop ook naartoe. De koks moesten eerst nog even inkopen door voor de terugreis, en de Hoop weer voltanken met diesel, water en gas. Op de Grote Brekken gaat de Hoop rond half 5 voor anker en komen de vletten langszij. De masten en zeilen worden van boord gehaald en op het dek geladen. Ook het Geeltje zetten we aan dek. Na het eten in het ruim binden we alles vast en chillen we nog wat in het ruim. We gaan bijtijds naar bed, want we gaan morgen vroeg op.
Dinsdag 7 augustus
Om kwart over 6 wekt Raymond ons en gaan we ons wassen. Even over half 8 gaat het ankerop en varen we naar de Princes Margries sluis. Daarna gaan we bakboord uit richting de Noordoostpolder. In de Friese sluis zakken we bijna 6 meter om vervolgens tussen de rietkragen door de kanalen te varen. In Emmeloord zijn we voor de lunchpauze van de brugwachters en kunnen doorvaren naar de sluis van Marknesse. Het zonnetje zorgt ondertussen voor dat de korte broeken weer aankunnen. Via de Voorstersluis gaan we de polder weer uit het Zwarte Meer op. In de Ramsgeul trekken we de vloot langszij zodat we kunnen dineren. Bij Schokkerhaven gaan we weer op sleep en steken we het Ketelmeer over, waarbij we even flink schommelen door de golven de over het meer komen aanrollen. We kruisen de IJssel en gaan de Randmeren op. Bij de Roggebotsluis moeten we om 8 uur afmeren, want deze wordt niet meer bediend. Het is hier wel schoon en diep water dus nemen we een plons en gaan dan te kooi.
Woensdag 8 augustus
Als om half 8 de sluismeester er weer is, mogen wij meteen de sluis in varen. We varen verder over de Randmeren langs Elburg en Harderwijk. We hebben een stevige wind op de kop, waardoor we niet zo snel opschieten. Af en toe valt er een bui, maar tussen de buien door worden de jongens in de vletten ook nat van het buiswater door de grote golven. Bij Nijkerk moeten we even wachten tot we de sluis in kunnen varen, maar we mogen wel als eerste naar binnen zodat we rustig kunnen aanleggen voor alle jachtjes. Op de sluis is een cameraploeg van EenVandaag aanwezig die een rapportage maakt over drukte bij de sluizen. Hier kan je de rapportage vinden, wij komen ook in beeld. We varen verder langs Almere. De golven zijn te groot om de vloot langszij te nemen voor het diner. We steken een stukje Markermeer over naar Muiden, waar we om 8 uur de Grote Zeesluis passeren. Om half 9 meren we af in Weesp waar we meteen gaan avondeten. Voor het toetje gaan we naar de ijssalon in het centrum. Als we terugkomen moeten we nog corveeën en daarna gaan meteen de kooien in.
Donderdag 9 augustus
Om 9 uur worden de bruggen van Weesp bediend. Een kwartier van te voren varen de vletten en valk alvast vooruit want die kunnen er al onderdoor. Het is erg smal en vaak ook druk in Weesp dus handiger als de vletten niet achter de Hoop hangen. We steken het Amsterdam-Rijnkanaal over en passeren de brug die op de heenweg gestremd was. Bij Diemen gaan de bruggen vlot open en niet veel later varen we op de Amstel. Het is vandaag een stuk zonniger dus er wordt weer volop genoten van het zonnetje. De Tolhuissluis staat op en als we aan komen varen en dan hoeven we alleen het Aarkanaal nog door. Om 4 uur meren we af bij de Zegerplas. We nemen een plons in het water en gaan dan aan ons galgenmaal: Raymonds uiensoep vooraf, dan tagliatelle met 4 fromaggi saus en als dessert custard met cake. Ook delen de verkenners hun hoogtepunten van het kamp en wie hun held is (net zoals de verkennersleiding tijdens de aandachten had verteld). Na de afwas spelen we een potje voetbal op het veld.
Vrijdag 10 augustus
Als we om half 7 opstaan regent het. Hierdoor was het even wat druk in het ruim tijdens het afbreken van de kooien, want daar was nu iedereen zijn tanden aan het poetsen. Tijdens het ontbijt worden de kampshirts uitgedeeld, die opvallend paars van kleur zijn (geïnspireerd op Thanos?). Om 8 uur varen we af en gaan de Gouwe in. Bij de spoorbrug moeten we even wachten en komen er meteen 12 zeiljachtjes in konvooi ons inhalen. Bij Boskoop komen we ze weer tegen, want daar laat de brugwachter ons lang wachten, totdat er een grote binnenvaarder. Na een kwartiertje is die er en kunnen we allemaal door de brug. Bij Waddinxveen mogen de jachtjes doorvaren maar wij niet, want zij hadden net iets sneller gevaren, dus moeten wij wachten tot de volgende lichting. Maar bij Gouda liggen zij te wachten op de spoorbrug waar wij wel onderdoor kunnen, maar we moeten wel even toeteren zodat we er tussendoor kunnen. Met de Hoop voorop gaan we de Julianasluis in en varen de Hollandse IJssel op. Het is al bijna hoog water, dus straks krijgen we de stroom mee. Rond half 2 varen we onder de Brienenoordbrug door Rotterdam binnen. Het blijft regenen tot we bijna bij de Parksluizen zijn. Daar staan al wat ouders ons op te wachten. Er komen steeds meer ouders bij en als we in de Coolhaven afmeren staan van de meeste verkenners de ouders al op de kade. Zij zoeken door de gevonden voorwerpen en nemen alle spullen van hun zoon mee. Ondertussen ruimen wij de Hoop uit en verdelen de materialen over de boten, geholpen door de ouders. Om 4 uur varen de vletten verder naar het eiland, door het Noorderkanaal en de Rotte. Daar ruimen we alles op en maken de boten schoon. De Hoop vaart een half uur later nadat de stuurhut is afgebroken zodat ze onder alle lage bruggen door kan op weg naar de ligplaats in de Rotte. Om 7 uur gaan de verkenners de overzetboot in naar huis, genieten van een warme douche en hun eigen bed.
Zaterdag 11 augustus
Om 10 verzamelt de leiding zich weer aan boord van de Hoop. Hier gaan we de laatste dingen opruimen en de Hoop grondig schoonmaken, zodat we hem weer aan de welpenleiding kunnen overhandigen. Tussen 11 en 12 komen een aantal verkenners en ouders langs om de laatste gevonden voorwerpen te doorzoeken en persoonlijke spullen op te halen. Om 2 uur is het dek geschobd, het ruim gepoetst en blinkt het kombuis weer. We verhuizen naar een restaurant aan de Kralingse Plas om de dag en het kamp af te sluiten met een welverdiende lunch.