Vrijdag 16 juli
Hoewel het kamp morgen pas echt begint moet vandaag al wat werk verzet worden. We willen met onze eigen vletten op kamp maar die komen daar niet vanzelf. Dit jaar worden de vletten per vrachtwagen naar Zeeland gereden en daarom verzamelen we vrijdagavond met het kader om ze klaar te maken voor transport. Bij de kinderboerderij wacht Pim ons op met de vrachtwagen en per tweetallen worden de vletten op elkaar erop gehesen. Hierna snel naar huis want morgen wacht een lange dag, zeker voor de stafleden.
Zaterdag 17 juli
’s ochtends om 09.30 verzamelen de stafleden op het eiland. Alle spullen die de afgelopen weken zijn klaar gezet moeten naar de overkant en de twee aanhangers in. En wat gaat er een hoop mee op zo’n kamp: een hele keuken met inventaris en twee tenten, 8 bakstenten, de grote groepstent, kampeermateriaal, verkleedkleding, een vlaggenmast, reddingsvesten, tafels, banken en natuurlijk spelmateriaal. Nadat de aanhangers zijn volgeladen vertrekt de staf naar Tholen zodat ze daar eerder zijn dan de verkenners.
Rond 15.00 druppelen de eerste verkenners binnen met hun ouders. Na een gezondheidscheck door Jordy worden ze gelijk aan het werk gezet om ons kampement op te bouwen. Dat valt niet mee want het is behoorlijk warm en er moeten veel tenten opgezet worden. Rond zevenen stond het meeste en hadden de koks een broodje hamburger klaar als beloning. De dag sluiten we af met een potje voetbal waarna we te tent gaan voor de eerste nacht.
Zondag 18 juli
Vandaag schijnt de zon al als Raymond met zijn gitaar ons rustig wakker zingt. Daarna volgt het gebruikelijke ochtendritueel: wassen en tanden poetsen, opening in uniform bij de vlaggenmast, ontbijten, corvee en dan de morning coffee. Hierna kleden we ons om in kampkleding en maken we de boten in orde, de masten moeten er weer op worden gezet omdat deze er af gehaald zijn voor het transport. Nadat de boten zeilklaar zijn gaan we het water op om de omgeving een beetje te verkennen. Maar eerst moet er gezwommen worden, dat doen we met de boten voor anker voor de dijk bij ons kampterrein. Daarna spelen we wat zeilspelletjes tussen een aantal afgemeerde binnenvaarders en op een plas verderop.
’s Avonds hebben de koks voor ons een heerlijk driegangen diner voor ons klaar staan, zoals ze dat elke avond zullen doen. Dit keer is het een groentesoep, aardappelen met broccoli en een blinde vink en als toetje een bakje yoghurt met verse aardbeien. Na de maaltijd volgt het corvee en spelen we een potje softbal. Afsluitend hebben we de evening coffee en de avondsluiting.
Maandag 19 juli
Ook vandaag schijnt het zonnetje alweer als Raymond ons wakker zingt met zijn gitaar. Na het ontbijt geeft Pim de eerste aandacht van het kamp terwijl wij van de morning coffee genieten. De aandacht is een serieus moment, waarbij we het dit jaar hebben over belangrijke historische momenten, met vandaag het Manhattan project.
Tijdens de aandacht kom ook Martijn het kamp weer in, die de eerste dagen thuis moest blijven omdat hij de gezondheidscheck niet door kwam. Dan komen er 2 woeste Vikingen het terrein oplopen. Zij dagen de bakken uit om mee te doen aan de Tingvoll fjordenrace. Hierbij moeten ze zo snel mogelijk varen, maar moeten de boten er ook mooi uit zien. Ze mogen alleen niet de standaard vletzeilen gebruiken, maar moeten zelf van lakens hun eigen zeilen maken. Ook worden er boegbeelden en schilden gemaakt en beschilderd om de boten te versieren. Na de lunch maken we de boten af een gaan we het water op voor de race. De Sternen hebben een uitstekende start en nemen een flinke voorsprong, maar als de wind iets aantrekt lopen de Jagers en Stormvogels in. De Aalscholvers hebben pech, hun zeil scheurt en zei kunnen niet verder. Na 45 minuten varen gaan de boten zij aan zij de finish over. De Sternen winnen dankzij een boegbeeld dat 40cm uitsteekt voor de andere boten.
Terug op het kampterrein hebben de koks alweer het avondeten klaar staan, wat we met smaak op eten. We sluiten de dag af met potje honkbal.
Dinsdag 20 juli
Het is zonnig en windstil, wat betekend dat we vandaag niet kunnen zeilen. Dat komt mooi uit, want dan kunnen we de roeiwedstrijden voor de Blauwe Wimpel houden. Om te zorgen dat deze goed verlopen, gaan we eerst op zoek naar wat Noorse Goden om die gunstig te stemmen. Via een GPS toch lopen de jongens een rondje door het dorp Tholen waar ze bij de goden een opdracht moeten uitvoeren. We lunchen gezamenlijk op het kampterrein, waarbij iedereen een broodje gezond kan maken. Daarna gaan we het water op voor de roeiwedstrijden. We moeten eerste en half uurtje slepen naar een locatie waar we deze kunnen doen. Het gaat nu om de hardroei wedstrijden. 3x roeien we de baan zo snel mogelijk. De baan was wat aan de lange kant, dus na afloop waren de jongens wat moe. Voor we terug varen naar het kampterrein nemen we nog even een duik in het water.
Na het eten spelen we Gaelic football. Dat is een Ierse sport, een soort kruising tussen voetbal en rugby. Een aantal regels zorgen wel voor verwarring, zo mag je een bal niet oppakken en ook niet overgooien. Schieten mag wel, maar je mag hem dan maar 1x aanraken. Dat is dus even wennen, maar dat maakt het niet minder leuk.
Woensdag 21 juli
Helaas is het vandaag ook weer windstil. We varen daarom ook niet uit, maar houden de Viking Games. Een goede Viking heeft een hoop vaardigheden nodig. In groepjes van 2 gaan de verkenners 11 spelletjes langs waar hun vaardigheden worden getest, zoals: speerwerpen, schildgooien, jeu de boulle, lasso werpen en voetballen. In de middag spelen we volleybal, kubbs, en we hebben een hele grote bal van 2,5 meter groot. Daar moet iemand boven op zitten en terwijl de andere baksleden de bal vast houden leggen ze dan een parcours af.
Na het eten gaat de ToKo open. Vanwege de corona maatregelen kunnen we niet passagieren en kunnen de jongens bij ons snoep, chips en blikjes drinken kopen. Verder kunnen ze zich zelf vermaken, rustig spelletjes spelen of nog wat sporten.
Donderdag 22 juli
Er is wind, gelukkig! Dat betekend dat we iets speciaals kunnen gaan doen: varen op de Oosterschelde. Snel maken we de boten gereed en dan gaan we op sleep naar de sluis in de Oesterdam. Deze scheid het zoute getijdewater van de Oosterschelde van het zoete water bij Tholen. Het is nu net laag water geweest, dus we zakken een klein stukje. Na de sluis hijsen we de zeilen en varen bijna halve wind naar het westen. We hebben stroom tegen en als we bij Westkerke zijn draaien we weer om. Nu hebben we stroom mee en ook de wind trekt iets aan, dus de terugreis gaat een stuk sneller. Doordat het nu hoog water is, moeten we bijna 2 meter zakken in de sluis. We zeilen nog verder naar het kampterrein, maar het laatste stukje slepen we. Na het eten doen we nog een keer Gaelic football. Nu iedereen het al eens gespeeld heeft gaat het een stuk soepeler.
Vrijdag 23 juli
Het is alweer de laatste dag op dit kampterrein. We gaan het water op voor de zeilwedstrijden van de Blauwe Wimpel. Het is iets minder zonnig dan de afgelopen dagen, maar er staat wel een heerlijke wind voor het zeilen. Afwisselend varen we de senioren (het kader) en junioren zeilwedstrijden. In totaal kunnen we er 6 varen, waarbij het dicht bij elkaar ligt met wisselende winnaars. In totaal moeten er 8 gevaren worden, dus een eindstand is er nog niet. Later in het kamp hopen we de laatste 2 wedstrijden nog te kunnen varen. We varen terug naar het kampterrein. In de haven maakt het kader de boten alvast klaar voor transport en op het kampterrein worden met je jongste jongens hun tassen gecontroleerd op vuile was en natte spullen.
Na het eten maken we een klein beginnetje met het afbreken van het kampterrein. Ook laden we de eerste 2 boten al op de trailers. Op het veld spelen we nog een laatste potje honkbal voor we naar bed gaan.
Zaterdag 24 juli
Vandaag gaan we verhuizen naar het een nieuwe kampterrein voor week 2. Wat we daar meemaken kan je hier zien.
We hebben deze week ook een heleboel foto’s gemaakt, die kan je hieronder bekijken: