Vrijdag 17 juli
Morgen begint het kamp pas echt, maar vandaag gebeurt er ook al van alles. Om 10 uur verzamelt het kader en een deel van de staf op het eiland. Zij gaan de vletten inladen met alle bootspullen zodat deze naar Zeewolde getrailerd kunnen worden. We varen ze naar de Voorplas naar de John Mott groep, waar we 2 trailers gehuurd hebben en van de boothelling gebruik mogen maken. Rond half 2 liggen de 2 vletten op de trailer en vertrekken Pim en Sipke naar Zeewolde. Martijn rijd met de vlet van fam. van der Top (die al op een trailer staat) ook daarheen.
De kaderleden zijn ondertussen alweer naar huis. De staf op het eiland laad ondertussen de tweede aanhanger, afgelopen zondag was de eerste al ingeladen. Om 6 uur worden de laatste 2 vletten weer op de trailers geladen en onze Rib met trailer aangekoppeld rijden we voor de 2de keer naar Zeewolde, waar om even na 9 uur onze vloot aan de steiger ligt afgemeerd.
Zaterdag 18 juli
De bedoeling was om 15u te verzamelen op de parkeerplaats van Scoutinglandgoed Zeewolde, maar door wegwerkzaamheden bij Utrecht is er een hoop file, waardoor bijna iedereen te laat is. Als we compleet zijn mogen we naar het kampterrein lopen. We delen een groot veld met 4 andere groepen, waarbij de terreinen zijn afgezet met afzetlint. Met onze groep vormen we namelijk een kampbubbel, die geen contact mogen hebben met andere kampbubbels. Als de aanhangers zijn uitgeladen worden als eerste de tenten voor de verkenners opgezet. De staf en koks beginnen met het opbouwen van de keuken en de grote groepstent. Daarna volgen de tenten voor de staf en de partytent. Tegen een uur of 7 staan de meeste tenten en hebben de koks in de buitenlucht een broodje hamburger gemaakt, een mooi moment voor een pauze. Na het eten ruimen we het veld verder op, maken een vlaggen mast en waslijn en zetten we de keukententen op zodat de koks de komende dagen ook beschut kunnen staan. We sluiten de dag af met een spelletje ringbal.
Zondag 19 juli
De eerste kampdag begint als Raymond met zijn gitaar de jongens wakker zingt. Na het wassen en tandenpoetsen verzamelen in uniform rond de vlaggenmast voor de opening. Die is dit jaar wel van vreemd, want we mogen ivm de corona maatregelen niet zingen. Dus hijsen we alleen de vlag. Dan gaan we ontbijten en corveeën. Bij de morning coffee krijgen we opeens bezoek van een verstrooide professor die beweerd dat hij een tijdmachine heeft gemaakt. Deze wil hij graag met de jongens testen, die daar geen bezwaar tegen hebben.
Als we uit de tijdmachine stappen staat daar opeens kapitein Blackbeard voor ons, die niet snapt waar wij vandaan komen. Maar hij heeft wel wat hulp nodig om een schat te vinden. De verkenners gaan naar de boten en varen een toch langs verschillende piratenhavens. Daar kunnen ze stukjes van de schatkaart verdienen door een opdracht uit te voeren. Zo moeten ze dobbelen, een route zoeken door een mijnenveld en een boot bombarderen. Als de kaart compleet is, nemen we nog even een duik in het water en gaan dan naar het kampterrein om te eten. Het begint te regenen dus eten we in de Basecamp.
Tijdens het corvee gaat het steeds minder hard regenen. Dat is fijn, want dan kunnen we de schat op gaan halen die niet ver van ons kamp blijkt te liggen. Op een strandje kan door de juiste stappen te zetten de exacte locatie van de schat bepaald worden. En dan moeten de jongens graven. Niet elke bak komt in 1 keer op de juiste plek uit, maar uiteindelijk weet iedereen de schat te vinden. We keren terug naar het kampterrein. We drinken nog wat en gaan dan de tandjes poetsen en naar bed.
Maandag 20 juli
Na het inmiddels gebruikelijke ochtendritueel krijgen we na de Morning Coffee de aandacht. Dit is het serieuze moment van de dag, die dit jaar in het thema van protestliedjes staat. Elke dag zal een staflid een liedje laten horen, en met de verkenners bespreken waar het over gaat. Gisteravond heeft Pim al Psycho van Muse laten horen, vandaag luisteren we met Martijn naar Bullet in the head van Rage against the machine.
Ook Doc komt vandaag weer langs en brengt de jongens terug naar 25 juli 2013. Daar komen ze Dr. Watson tegen, het hulpje van Sherlock Holmes. De afgelopen dagen is hij al vaker bij de Argonauten langs gekomen (want die hadden in 2013 het Sherlock Holmes kamp) en had onze hulp weer nodig. Sherlock zit namelijk in de gevangenis voor de ontvoering van Tjerke Bouwsma, maar claimt onschuldig te zijn. Samen gaan we op pad om zijn onschuld te bewijzen. De eerste aanwijzing komt uit de agenda van Tjerke, die blijkbaar een afspraak met Sherlock had. We zeilen naar de locatie van de afspraak om een kijkje te nemen, het eiland Zegge. De politie is al bezig met een sporen onderzoek. We vinden o.a. voetafdrukken en pijptabak, wat lijkt te wijzen op Sherlocks aanwezigheid. Dan horen we van een losgeldbriefje in de haven van Zeewolde. Daar aangekomen lijkt de brief door iemand anders geschreven te zijn. Er staat dat er losgeld moet worden achter gelaten bij het Wij-land, een haventje verderop. Snel varen we verder om dit te onderzoeken. Na goed speuren vinden we een briefje van Tjerke aan zijn ouders, dat hij een paar dagen varen is en dat zijn ouders hem aan een bepaalde steiger kunnen vinden. Als we daar gaan kijken, blijkt dit ook zo te zijn. Hij weet zelf ook niks van zijn vermissing en is verbaasd dat iedereen naar hem opzoek is. Dan komt er een man in een speedboot langs varen, die zegt dat Tjerke zijn plan heeft laten mislukken. Het is Moriarty, de aartsvijand van Sherlock, die probeerde Sherlock op te laten draaien voor een ontvoering.
Nu dat is opgelost kunnen we rustig aan ons avondeten beginnen. Dit doen we in een grote kring zittend in het gras. Bij elke gang, 3 in totaal, lopen we langs de tafel waar de koks en staf het eten opscheppen. Wanneer de buikjes vol zijn en het corvee is gedaan, gaan we naar een veld verderop om honkbal te spelen.
Dinsdag 21 juli
Na een koude nacht maakt het zonnetje ons weer wakker, samen met de gitaar van Raymond. 2 bakken hebben geluk, zij mogen vandaag douchen bij de centrale douche-unit van het scoutinglandgoed. De andere bakken mogen gewoon met een teiltje wassen en krijgen daarna een tent/tas controle.
Doc heeft zijn tijdmachine nog steeds niet goed onder controle en brengt ons nu naar de tijd van de Oude Grieken. Deze wijze mannen trainen op speciale wijze hun zeilvaardigheden, door middel van een paar spelletjes. Eerst Zeilend Midgetgolf, waarbij je naar een boei zeilt, dan de zeilen naar beneden doet en met de wind mee langs een band drijft. Daar moet je dan een tennisbal in gooien om een punt te scoren en met 3 punten heb je gewonnen. Voor de lunch gooien we de ankers uit, zodat we rustig kunnen eten. De middag starten we met Ban de bom. In een afgezet veld varen de boten rond. Er is 1 bal in het spel (de bom) die je in een andere boot moet gooien. Wanneer de tijd op is ontploft de bom en is de boot die hem aan boord heeft af. Als laatste spelen we Boeiendans: op een rij liggen een aantal boeien, 1 minder dan het aantal boten. Zodra de muziek stopt moeten de boten een landing op een boei maken, zodat ze stil erbij liggen. De boot die dit niet lukt is af en zo spelen we verder tot er nog maar 1 boot over is.
’s Avonds staat er niks op het programma en kan iedereen doen wat hij wil. Rustig een boekje lezen, een spelletje spelen of bv volleyballen. Met de oudste jongens spelen we nog een potje rugby, terwijl de jongste nog wat spelletjes spelen en vroeger naar bed gaan.
Woensdag 22 juli
Vannacht was het weer lekker fris. De jongens die gisteren niet gedoucht hadden, mogen dat nu gaan doen. Zo is iedereen weer fris. Jordy heeft vandaag de aandacht met Same love van Macklemore & Ryan Lewis (gisteren had Sipke het trouwens over Zinloos van Lange Frans en Baas B).
De tijdmachine van Doc brengt ons vandaag naar 1872 waar we Phileas Fogg ontmoeten die net in 80 dagen de wereld over is gegaan. Hij denkt dat het nog sneller kan en wil de verkenners trainen zodat zij dit kunnen proberen. We wandelen naar onze boten en varen naar een strandje verderop. Daar is het eerste onderdeel: een roeiwedstrijd. Maar wel met een bijzonder begin, een soort Le Mans start. Alle verkenners staan op het strand en bij het startsein rennen ze naar de boten. Deze duwen ze van het strand af, draaien ze om en roeien dan zo snel mogelijk naar de finishlijn. Na een gezamenlijke lunch lijkt het er even op dat we kunnen gaan zeilen, maar de wind is niet hard genoeg. Dus gaan we verder met de wrikwedstrijden. Twee keer junioren en twee keer senioren. Uiteindelijk blijken de Stormvogels de snelste.
We varen terug naar het kampterrein, waar nog even een plons in het water genomen wordt. Na het eten spelen we ringbal en volleybal.
Donderdag 23 juli
We staan vroeg op en de jongens wordt verteld dat ze door moeten werken, zodat ze om 8:45 klaar zijn voor onze dagactiviteit. Er staat wat speciaals op het programma namelijk: mountainbiken. Iedereen werkt goed mee zo dat de jongste helft van de groep even na 9 uur bij de verhuurder staat. Fietsen en helmen worden gepast en na een korte introductie gaan we op pad. We fietsen een mooie route van 17km door de bossen naast ons kampterrein, over kronkelige zandpaadjes. Het leukste stukje met bochtjes en heuveltjes zit aan het einde en is zo leuk dat we dit nog een keertje doen. Om 12:15 zijn we bij de steiger waar onze vletten liggen.
De oudste jongens hebben vanochtend zeilles gekregen. Omdat ze maar met 2 tot 3 man in de boot zaten was dit lekker intensief en hebben ze een hoop geleerd. Zij nemen de fietsen over. Ze wisselen er een paar om voor een groter exemplaar en gaan dan ook het parcours rond. Een aantal fietsen met Pim een 2de keer de volledige route, de andere doen een deel van de route nogmaals. Als ze rond 5 uur bij het kampterrein terugkomen zijn ze allemaal goed moe. De jongste verkenners hebben de middag op het kampterrein doorgebracht met wat rusten en spelletjes spelen.
Na het eten gaan we weer naar het grote veld om honkbal te spelen. Aangezien we dit een paar dagen geleden ook gedaan hadden, was iedereen ingespeeld en was het een leuk spel. Terug bij het kampterrein hebben de koks de koffie al klaarstaan. Met wat drinken en een koekje luisteren we naar Arjen, die zijn aandacht houd over This is America van Childish Gambino. Een belangrijk onderdeel van dit liedje is de bijbehorende clip, die hij dus ook laat zien.
Vrijdag 24 juli
Voor het eerst deze week schijnt de zon niet als we opstaan. Dat betekent dat het iets frisser is tijdens het wassen en het ontbijt, dus we zien wat meer lange broeken en truien. Hebben we die niet voor niks ingepakt. Onze schipper Pim helpt vanochtend de koks: hij bakt voor heel de groep een ei met spek voor bij het ontbijt. Nu de koks gezien hebben hoe dat moet denken we dat ze het volgend jaar zelf kunnen… Na het corvee is het alweer tijd voor de laatste aandacht van dit kamp, Jonas bespreekt Earth Song van Micheal Jackson. Dan komt Doc weer langs die gaat proberen ons terug te krijgen naar het jaar 2020. Tijdens het tijdreizen gaat de flux capacitor kapot en daardoor belanden we in 2320. Een aardige technicus vind ons en weet ook te vertellen waar we nieuwe onderdelen kunnen vinden om de tijdmachine te repareren. Ook verteld hij dat iedereen tegenwoordig gemiddeld 300 jaar oud wordt, en dat kinderen onder de 60 niet alleen naar buiten mogen. Om niet op te vallen maken we de haren van alle verkenners grijs, zodat we oud genoeg lijken.
Dan gaan we op pad. We hijsen de zeilen en dan begint het kei hard te regenen. Gelukkig is het maar een bui en droogt het binnen een half uur weer op, maar echt hard waaien doet het niet. Het duurt dus even voor we op de eerste locatie zijn. Hier spelen we een potje reuze Mikado. De 2de opdracht is het varen van een verjaardags-boodschap voor de achterkleinzoon van Andre Kuipers, die in een ruimtestation zit. Op onze gpsen verschijnen vormen zoals een taart of een cadeautje. Voor het laatste onderdeel moeten we een aantal raadsels oplossen. Met alle onderdelen op zak varen we terug naar het kampterrein.
Na het eten gaan 2 man per bak naar de boot om deze klaar te maken voor het transport. De mast moet eraf en alle riemen en zeilen vastgebonden. Onze rib halen we ook alvast uit het water, dan kunnen we die morgen meteen mee terugnemen. We sluiten de dag af met een spel non-stop Cricket. Ook breken we al een paar tenten af, zodat deze in ieder geval droog mee terug kunnen.
Zaterdag 25 juli
Het heeft vannacht niet meer geregend, maar in de loop van de ochtend zou er een buitje kunnen gaan vallen. De leiding hoop dat dat pas gebeurd als de tenten zijn ingepakt, dat scheel namelijk een hoop werk omdat ze anders uitgehangen moeten worden op het eiland. Voor de laatste keer gaat iedereen zich wassen en ontbijten we in kringentjes in het gras. Dan gaan we het kamp afbreken. Tijdens het corvee beginnen we al met de Basecamp, want dat is de grootste tent. Daarna volgen de bakstenten, de overgebleven keukentent en kleine tentjes van de leiding. We laden alles in de 2 aanhangers die we bij ons hebben. Om 11 uur is alles afgebroken en houden we een korte drinkpauze. Dan controleren we het veld en brengen de persoonlijke spullen naar de auto’s die de aanhangers komen ophalen, en een deel leggen we in de rib. Dat hoeven we dan niet naar de parkeerplaats te sjouwen, waar de ouders staan te wachten om de verkenners op te halen.
Ondertussen begint het te regenen, maar dat maakt ons niet zoveel meer uit. We moeten nog even wachten tot de kamp T-shirts arriveren. Van de ouders krijgt de leiding nog een cadeau in de vorm van een cheque voor een leuke teamactiviteit, dank daarvoor! En dan het kamp echt voorbij en gaat iedereen weer richting Rotterdam. Met de leiding gaan direct door naar het eiland om de aanhangers uit te laden. Om 5 uur is alles overgevaren en gaan wij ook naar huis om uit te rusten.
Zondag 26 juli
De vletten liggen nog niet in Rotterdam. Om 9 uur koppelen we 3 trailers aan en rijden naar Zeewolde. Daar laden we de vletten op en brengen ze weer naar Rotterdam. Onze eigen vletten laten we weer te water bij de boothelling van de John Mott groep, en vertrekken dan weer voor een 2de ronde. De overige leiding haalt de vletten daar op en gaan naar het eiland om de spullen die we gisteren hebben overgevaren op te ruimen. Om 18u zijn ook de laatste 2 vletten overgevaren en komen onze chauffeurs ook naar het eiland. Onze kok Henk heeft ondertussen eten geregeld bij de Chinees en tijdens de avondmaaltijd blikken we terug op een leuk kamp. Het was anders dan een Frieslandkamp, bijzonder door alle regeltjes en protocollen en een hoop geregel om alles voor elkaar te krijgen. Maar ondanks dat hebben we er met zijn allen van genoten en was de week veel te snel voorbij.
Morgen nog even de aanhangers en geleende vlet met trailer terugbrengen en dan is het zomervakantie. In september gaan we weer van start met het nieuwe seizoen op het eiland.
De foto’s