Skip to content

Wat zijn verkenners

Het clubhuis van de verkenners staat op het eiland Kolchis, in de Bergse Achterplas. Deze ligt in het noorden van Rotterdam tegenover Plaswijck Park. De verkenners zijn hier welkom op zaterdag van 10.00 tot 17:30 uur en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Tijdens deze opkomsten hebben we de zogenoemde verplichte opkomsten en de vrije opkomsten. De verplichte opkomst is de zaterdagmiddag tussen 13:00 en 17:30 uur. Dat is de opkomst waarin het programma word gedraaid. Buiten deze tijden mogen de verkenners zelf activiteiten ondernemen die uiteraard wel scouting gericht zijn waar de verkennersleiding hen activeert en begeleidt.

zeilen

Onze vloot voor de verkenners bestaat uit vijf lelievletten. Daarnaast beschikken wij over nog een aantal zeilboten waar in de vrije opkomsten mee gevaren kan worden.

In het zomerseizoen zijn we vooral op het water bezig. Zeilen, roeien, wrikken, kanoën, vlotten bouwen etc etc. Van grote postenspellen tot kleine zeilspelletjes, tot serieuze wedstrijden. Binnen onze groep strijden we tegen elkaar voor De Blauwe Wimpel. Daarnaast doen wij ook mee aan regionale wedstrijden tegen andere scouting groepen uit de buurt. Zo word er de jaarlijkse roei- wrik- en zeilwedstrijden gehouden en doen we mee aan een 18 uur durende zeilrace. Kortom spanning en sensatie.

onderhoud

In het winterseizoen halen we de boten uit het water en stallen deze in een grote loods op ons terrein. Tijdens de winterperiode onderhouden wij de vloot zodat deze in de zomer weer als nieuw het water in kan. In de onderhoudsperiode word er natuurlijk niet alleen maar gewerkt. Zo is er om de week een spelweekend. Na een onderhoudsweekend volgt er een spelweekend dat vaak een overkoepelend thema heeft zoals De olympische spelen, Being British of Astrix en Obelix

Tijdens een onderhoudsweekend beginnen we na de opening met de zeiltrainingen. In de winterperiode dat er niet gezeild kan worden nemen we de theorie van het zeilen door. Na de training onderhouden we de vloot waarna de dag word afgesloten met een spel.

spelencyclus foto

Ook is er elke winter wel een sjorproject. Dit kan zijn: een hoge toren bouwen, een kabelbaan of misschien wel een trappersbaan. En als er genoeg ijs ligt wordt er natuurlijk geschaatst. Het is dus niet alleen onderhoud in een winterseizoen, maar er is ook nog genoeg tijd voor spel.

Opbouw van de groep

De groep is opgedeeld in 5 bakken. In een bak werken tussen de 4 á 7 verkenners samen, variërend van leeftijd tussen de 11 en de 16 jaar. Dit lijkt een groot verschil (is het ook), maar hierdoor kunnen de oudste jongens zelfstandig een boot mee uitnemen en de jongere jongens veel leren.

groep

De bak wordt geleid door de bootsman. Dit is meestal de oudste jongen in de bak en heeft de meeste ervaring. Hij wordt hierbij geholpen door de kwartiermeester. Samen vormen zij het kader en zijn ze verantwoordelijk voor jongens in hun bak, vlet en tent. Om ze deze taak goed te laten vervullen, krijgen ze extra training: de kadertraining. Van 8 tot 10 op zondag morgen krijgen ze een training over een specifiek onderwerp. Daarnaast worden er ook speciale kaderactiviteiten georganiseerd, waarbij de activiteiten zijn afgestemd op de hogere leeftijd en kennisniveau.